Nieuws

Nieuw compact winkelhart voor Assen

De komende tien jaar wordt het winkelhart van Assen een stuk kleiner. Er blijft in totaal 60.000 vierkante meter van de 100.000 vierkante meter over. Hiermee komt de focus vooral te liggen op het zuidelijke deel van de binnenstad vanwege het compacte koopcentrum.

Het Koopmansplein zal de komende jaren er anders uitzien. Het gaat dan om het Ceresplein, de Cerestraat en de Oude Molenstraat. Die krijgen de functie van wonen, werken en maatschappelijke voorzieningen.

Het zuidelijke gedeelte van het centrum moet het publiekshart worden. Vanwege de historie en de aantrekkelijke winkelstraten komt er veel publiek op af. Assen wil dat in de toekomst meer uitbuiten. De reden van de verandering is de grootte van het centrum. Doordat het zo groot is, verdunt het winkelend publiek en komen veel bezoekers slechts in een klein deel van het centrum. 

Volgens wethouder Mirjam Pauwels is het voorstel een eerste aanzet. “Er is nog niets in beton gegoten. We willen heel graag weten wat de stad ervan vindt. Er moeten moeilijke keuzes gemaakt worden en daar betrekken we graag alle partijen bij", aldus Pauwels.” 

 

Bron: RTV Drenthe
22 oktober 2020

26 oktober 2020 Meer
Mogelijk warmtenet voor Wijk Lariks in Assen

De gemeente in Assen wil de woonwijk Lariks aardgasvrij maken door een warmtenet aan te leggen. Als eerst wordt er in de straten Arm, Delft en Stroom de mogelijkheden onderzocht omdat woningcorporaties Actium en Woonservice daar plannen hebben voor nieuwbouw. 

De woordvoerster van de gemeente heeft aangegeven dat het warmtenet bestaat uit leidingen onder de huizen. Hier stroomt warm water door die wordt aangelegd onder ruim zeshonderd huizen. De huizen worden dus verwarmd door het warme water. 

Assen is een van de steden die meedoet aan een landelijk proefproject om woonwijken aardgasvrij te maken. Om met dit project bezig te gaan, heeft de gemeente 5,5 miljoen euro subsidie aangevraagd bij het Rijk. 

Bron: RTV Drenthe

10 september 2020 Meer
Lockdown schaadt huizenmarkt niet

Onderzoek van NVM-dochteronderneming Brainbay laat zien dat de huizenmarkt weinig schade ondervindt van de lockdown. Het verkoopaantal lag afgelopen week zelfs 23 procent hoger dan het weekgemiddelde van voor de corona maatregelen.

Ook bij iQ Makelaars merken we dat de lockdown de huizenmarkt niet schaadt. De hypotheekrente is nog steeds laag, dus een woning kopen blijft een goede investering. Er staan nu meer woningen te koop dan een jaar terug. Het gaat om een stijging van 1,4 procent. Als koper heb je meer kans om te slagen.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat woningen nu sneller worden verkocht dan een jaar geleden. Gemiddeld staat een woning nu 29 dagen te koop, terwijl dat een jaar geleden nog 42 dagen was.

Bij iQ Makelaars gaan alle werkzaamheden gewoon door met de richtlijnen van de RIVM in acht genomen. De open huizen maken veelal plaats voor individuele of virtuele bezichtigingen.

 

Bron: Nu.nl

20 mei 2020 Meer
Rijtjeshuizen worden steeds meer waard

Steeds meer rijtjeshuizen worden meer waard, voornamelijk in dure steden. Onderzoeksbureau Calcasa heeft er een nieuwe term aan dit fenomeen gegeven: de ‘doorsnee miljoenenwoning’.

Volgens Calcasa telt Nederland nu 65.000 huizen die meer dan een miljoen waard zijn. 50 procent van de miljoenenwoningen voldoet nog altijd aan het stereotype beeld: een vrijstaande villa. Maar de laatste jaren is het beeld ook veranderd en zijn er steeds meer andere woningen door de grens van een miljoen euro gebroken. 

Een doorsnee miljoenenwoning is volgens Calcasa dan een tussenwoning of hoekwoning gebouwd na 1945 met een oppervlakte van maximaal 200 vierkante meter. 

Bron: RTL Nieuws

13 mei 2020 Meer
Vertrouwen consument in woningmarkt lijkt weer te groeien

Alle maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus hebben ook impact op de woningmarkt. In eerste instantie zagen we een dalende trend in het aantal bezoeken, zoekopdrachten en contactaanvragen via funda. De situatie lijkt zich nu weer wat te normaliseren.

Het aantal kijkers tijdens een bezichtiging neemt wel af, maar de vraag naar woningen is nog steeds hoger dan het aanbod. Virtuele bezichtigingen vormen een belangrijke oplossing tijdens deze periode van social distancing.

 

Bron:  Funda

21 april 2020 Meer
Overheid moet vergunningverlening verbeteren

Volgens adviesbureau Capital Value kan het tekort aan woningen in 2022 oplopen tot 380.000. Momenteel is het woningtekort opgelopen tot 315.000 woningen.

Veel twintigers en dertigers betrekken later dan gewenst een zelfstandige woning waardoor ze langer blijven wonen bij hun ouders of op kamers. De reden van het tekort is de groeiende bevolking en het aantal bouwvergunningen dat afgelopen jaar is teruggelopen door de stikstofproblematiek.

Vanuit de overheid wordt gewerkt aan een oplossing voor de stikstofproblematiek. Maar volgens het bureau kunnen gemeenten en de rijksoverheid nog meer doen om snelle bouw mogelijk te maken zoals meer vergunningen uit te geven als meer daadkracht tonen. 

"Er is vaak te weinig capaciteit bij gemeenten of een gebrek aan de juiste mensen. Ook is er behoefte aan meer centrale aansturing van de vergunningverlening." Zegt Marijn Snijders, directeur van Capital Value. 

Afgelopen jaar zijn er 71.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dit is het hoogste aantal nieuwbouwwoningen sinds 2009, meldt het CBS. Daarmee werd het kabinetsdoel van minstens 75.000 woningen gehaald. Maar mede door de teruggelopen vergunningverlening gaat dat dit jaar moeilijker worden.

Bron: NOS

03 maart 2020 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief

Contact

iQ Makelaars Assen
Stationsstraat 9
9401 KV Assen

0592-760999

Vaak zijn de makelaars buiten de deur en op zaterdag hebben wij open huizen. Wilt u zeker weten dat de juiste collega op kantoor is? Maak even een afspraak.

assen@iqmakelaars.nl